Rugbrød der er lækkert, luftigt, glutenfri, laktosefri og vegan

Trine Hvornum

Rugbrød der er lækkert, luftigt, glutenfri, laktosefri og vegan. Et virkelig lækkert rugbrød uden æg, gluten eller laktose. Det er så lækkert og luftigt. Laver af alle de gode økologiske produkter. Fyldt med kostfibre og proteiner.

  • Glutenfri
  • Vegan
  • Laktosefri
  • Uden raffineret sukker
  • Luftigt inden i og sprød uden på
  • Fyldt med korn og næring

Fremgangsmåde:

Bland græskarkerner, chiafrø godt samen, tilsæt vand. Lade det stå og suge til sig i 15 - 30 min. Chiafrø suger 20 gange sin egen størrelse. Blend svesker sammen med tranebær. Vand og gør røres godt sammen og blandes sammen med svesker og tranebær. Blend det godt sammen. Det bliver en rigtig grød. Dernæst blander du alle de tørrer ingredienser godt sammen, Fuldkornsrismel, Boghvedemel, Himalaya salt, Kokossukker, Hirseflager og Solsikkekerner. Så skal alle ingredienserne blandes sammen, kør det på højeste hastighed på røremaskinen, så alt bliver godt fordelt.Hvis dejen er for tør kan de sidste 2 dl vand blandes godt i. Fordel dejen i to rugbrødsforme, jeg bruger 2 liters forme. Kom lidt vand på toppen, og glat det ud med en dejskraber, så dejen er fin og glat. Pynt dem evt. med birkes, solsikkekerner, græskarkerner, hørfrø eller sesamfrø. Sæt den et lunt sted og med et rent viskestykke over, og lade dem hæve i 1 time og 30 min. Sæt dem ind i en 200 grader varm ovn. Lad den bage i 1 time og 20 min. Tag dem ud af formen og lad dem køle helt af inden de nydes.

Ingredienser:

100 g Græskarkerner

150 g Chiafrø 

10 dl vand

 

20 stk svesker 

1 dl tørret Tranebær 

 

2 dl vand

2 pakker gær - Økologisk

 

2 tsk. Kokossukker

3 tsk Himalaya salt fin 

300 g Hirseflager 

200 g Solsikkekerner 

300 g Boghvedemel - Glutenfri 

200 g Fuldkornsrismel - Glutenfri

Tilsæt måske 2 dl vand mere hvis dejen at alt for fast.

 

Fordel dejen i 2 forme - Jeg bruger selv 2 Liters forme

Kom lidt vand over, og kør dejskraberen henover så dejen bliver glat og fin - Pynt evt. sesamfrø, græskarkerner, hørfrø, birkes eller ligende.

 

Lad det hæve et lunt sted i i time under et rent viskestykke.

Sæt ovnen på 200 grader .

Bages på 200 grader i 1 time og 20 min.

De kan sagtens fryses!

Læs mere →

Kanelkage uden æg, gluten og laktose

Trine Hvornum

Kanelkage uden æg, gluten og laktose - Er du til lækre kager, men ikke ønsker eller tåler gluten, laktose og æg, så er denne kage helt perfekt. Den smager bare fantastisk.

Ingredienser

2 x ægerstatning fra - Følg instruktioner på æsken, jeg bruger Orgran - Der skal 2 tsk (6g) til 4 tsk vand ( 60 ml). Det skal piskes grundigt.

125 g Kokossukker 

1/2 dl oliven olie

1 dl surdej - af fuldkornsrismel -

2 tsk Glutenfri bagepulver 

1 1/2 tsk vaniljepulver

2 tsk Ægte kanel

1 lille knivspids ingefær - hvis man kan lide der lidt krydret

1 tsk Himalaya salt

125 g Fuldkornsrismel 

50 g Kokosmel

100 g revne gulerødder - Økologisk

100 g Æblemos - Clearspring

50 g Valnødder - groft hakket

50 g Hasselnødder - groft hakket for en mere sprød udgave - kom hasselnødderne i en 100 grader varm ovn i 15 min - rul dem i et viskestykke så skallen kommer af. det giver en virkelig lækker smag.

2 pakker Ombar chokolade 92 % groft hakket

Fremgangsmåde

Tænd ovnen på 175 grader

Start med at piske 2 x æg erstatning fra - Følg instruktioner på æsken, jeg bruger OrgraN - Der skal 2 tsk pulver (6g) til 4 tsk vand ( 60 ml). Det skal piskes grundigt på huld hastighed, til det blivet let og luftigt, ligesom hvis man pisker æggehvider. Pisk lidt kokossukker i af gangen og pisk videre. Kom dernæst olivenolie, surdej og æblegrød i.

Vask, skræl og riv gulerødder og bland fuldkornsrismel, himalaya salt, kanel, vaniljepulver, glutenfri bagepulver og kokosmel. Hak chokolade, valnødder og hasselnødder, bland det i melblandingen. Bland den tørre og den våde del let sammen, og kom det op i en smut eller beklædt form.

If You Care - Bagepapir - Køb her

If You Care - Bagepapir sheets - Køb her

Bagetid

Bages i 45 minuter

Lad den køle af og nyd et stykke lækker kage uden æg, gluten og laktose sammen med en varm kop Pukka t

Pynt

Pynt med friske hindbær eller blåbær.

Læs mere →

Surdej med fuldkornsrismel - Glutenfri

Trine Hvornum

Surdej med fuldkornsrismel - Glutenfri - Jeg har lært at lave surdej, som bruges i stedet for gær mm. Den er perfekt til både brød og kager. Jeg er vild med denne udgave, jeg synes det giver en lækker cremet konsistens. Jeg bager vores glutenfri rugbrød med surdej, kager i forskellige former. Surdej er blid for maven. Jeg har prøvet med forskellige mel sorter, men fuldkornsrismel passer bedst synes jeg 

Første dag

Opløs 1 tsk. Honning sammen med  2 dl. lunken vand. Når honningen er opløst, bland dernæst 2 dl. Fuldkornsrismel For en vegan udgave i stedet for honning, så brug sojayoghurt, så bliver det også en mere cremet konsistens. Blandingen kommer du op i et rent glas med låg der kan lukkes helt tæt. Men lad det stå åbent et lunt sted til imorgen.

Anden Dag

Denne dag skal du røre i surdejen, måske dufter den allerede lidt syrligt idag, hvis den står lunt så gør den helt sikkert. Rør gerne flere gange idag med en træske. Måske har den brug for lidt justering i konsistensen hvis den er for tynd, så prøv med lidt mere mel.

Tredje dag

Er der bobler i surdejen idag, så er den klar til bagning. Rør rundt i den den rundt forsigtigt. Den smager og dufter syrligt. Har den står for koldt, så kan det godt være den først er klar imorgen. For at holde gang i surdejen skal man bare tilføre lidt mel og væske igen, sætte den på køl. Rør i den i ny og næ. Huske hvergang du tar noget surdej fra krukken at komme mere i, så den stadig er igang. Vi bruger den herhjemme 2 til 3 gange om ugen.

Efterfølgende pasning af din lille nye barn - Dette er slet ikke særlig svær som man tror. Jeg har eksperimenteret en del i de forskellige melsorter, men denne her kommer på min rangliste.

Læs mere →

Softkernerugbrød - Glutenfri - Laktosefri - Vegan

Trine Hvornum

Softkernerugbrød - Glutenfri - Laktosefri - Vegan. Super blødt, lækkert, sprød og mættende rugbrød - Et super godt alternativ til et almindeligt rugbrød. Det er uden gær og æg. Blid og god for maven. Indeholder surdej der er let at lave, og tager ikke særlig lang tid at lave - Link til surdej nederst i opskriften.

Ingredienser

Den søde del:

16 stk svesker

1 dl vand

Den slimede del:

1 Liter vand

200 g Hørfrø

50 g Chiafrø

30 g Loppefrøskaller - Fint

1 dl Olivenolie (vi sælger den også i andre str. samt i andre mærker)

Den våde del:

1 dl surdej af fuldkornsrismel - Det er super let at lave

1/2 dl Olivenolie - God kvalitet

Den tørre del:

450 g Fuldkornsrismel - Glutenfri

20 g Himalaya salt - Frisk kværnet

1 tsk Kardemomme

1 tsk Stødt koriander

2 spsk Carobpulver - Giver den smukke mørke farve som rugbrød har.

100 g Solsikkekerner

350 g Sesamfrø

Pynt:

Pyntes med sesamfrø

Fremgangsmåde

Den søde del -Alle sveskerne blendes med 1 dl vand, bare så den kan køre rundt. det skal bliver en ensartet masse. Det kan godt tage lidt tid. Hvis du ikke kan lide svesker eller ikke kan tåle dem, så erstat det med melasse.

Bland resten af vandet med den slimede del - Denne del er chiafrø og hørfrø, loppefrøskaller og sveskepureen godt sammen. Bland den våde del sammen - Olivenolie og surdej. Lad det hvile i 10 min.

Den tørre del blandes sammen, alt mel, krydderier og carobpulver. Fordel alle de tørre ingredienser godt sammen. Bland nu alt godt sammen, så hele dejen bliver godt rørt rundt på en rører maskine, lad den køre rundt i 10 - 15 min. Fordel dejen i 2 mindre rugbrødsforme. Glat dem fint ud med lidt vand og en dejskraber, og tryk siderne fint ind. Pynt med ekstra sesamfrø.  Lad den stå og hvile natten over, bare på køkkenbordet. Dagen efter tænd ovnen på 200 grader varmluft. Når ovnen er varm så bag de to rugbrød i 1 time og 15 min. Tag brødene ud af rugbrødsformene, og lad dem køle godt af på risten, inde de skæres.

De kan sagtens fryses ned - Vi bager altid 8 brød af gangen, så vi har til fryseren. Det er lettere i en børne familie, og giver mindre stress. Herhjemme der allergener, lige fra laktose, gluten og soja. Og denne variation er blevet vores favorit.

Der er links på alle de produkter vi sælger her i webshoppen - Tryk på de enkelte vare, og du bliver ført videre til selve produktet.

Opskrift på surdej af Fuldkornsrismel - Her

Læs mere →

Pizzabund – Glutenfri – Vegan – laktosefri

Trine Hvornum

Pizzabund – Glutenfri – Vegan – laktosefri. Top lækker pizzabund når man ikke ønsker gluten, æg, og laktose

Fremgangsmåde

Sæt ovnen på 200 g, skyl blomkål, fjern bladene. Riv blomkål fint eller kom det i foodprocessoren, kom det i en skål og sæt i det i mikroovnen i 4 min. Hæld blomkålsrisene ud på et rent viskestykke, et der suger godt. Lad det lige køle lidt af, da det er meget varmt. Kværn chiafrø på en kaffekværn eller lign. bland chiafrø og vand godt sammen i mellemtiden, Saml viskestykket, og vrid og pres al væsken ud af blomkålen du kan. Bland alle ingredienserne sammen, fordel det godt ud på en beklædt bageplade, tryk det ud med fingrene så det er jævnt over det hele. Bag pizzabunden i den varme ovn i ca 10 – 15 min, gerne på en pizzaplade for at få en mere sprød pizza. Når den er spørg og gylden, tag den ud og fordel ønskede fyld på din pizza, det kunne være tomat sauce, friske krydderurter, reven vegan ost, champignon i tynde skiver, kartoffel i tynde skiver, det er fantasien der sætter grænser. Der næst skal den have så resten af pizzaen er “færdig”.

1 Pizzabund

Ingredienser

1 Hel Blomkål – Fint revet eller på en foodprocesssor

1/2 dl Chiafrø blandes med 1 dl vand

3 spsk vand.

1 dl Reven ost – Vegan

1/2 tsk. Oregano

1 tsk. Himalaya salt

1/2 tsk. Basilikum

1 dl Surdej

Evt. 1-2 fed hvidløg presset – For mere smag.

Pizzabund - Glutenfri - Vegan - laktosefriPizzabund - Glutenfri - Vegan - laktosefri

Læs mere →